Glöm bort dina bekymmer, imorgon kommer nya

Denna helg är jag gräsänka, då Johan befinner sig på träningsläger med Gransholm. Likt ett uppspelt barn packade Johan igår sin väska inför träningslägret och förklarade hur roligt det skulle bli. Det känns inte som det är mycket som kan ha förändrats på 20 år, det kunde lika gärna varit en 9-åring som igår packade sin väska. Denna omsorgsfulla packning, men en tanke på vad han ska ha på sig fredag kväll, lördag dag, lördag kväll o.s.v. ser jag aldrig i packningen till stugan då det mesta brukar saknas... Hoppas han får en trevlig helg! Det ska också jag ha! Imorgon kväll kommer Jennie, Hanna, Sara och Carro hem på middag till mig, det ska bli kul!

Vardagsbetraktelser ur en stressad värld:
-Idag var jag på Lindex och handlade. En kassa var öppen, jag står som nummer två i kön och så händer det där magiska - en kassa till öppnas! Men vad händer då? Då rusar damen BAKOM mig fram till den kassan. Sådant beteende borde vara förbjudet. Jag hade all tid i världen, så inte för den sakens skull, men det ser så himla märkligt och idiotiskt ut - kasta sig fram på det viset. Nej tack.
- Var senare under dagen och handlade på Kvantum Norremark, där de för tillfället bygger om butiken. Möter här stressade människor, som klagar och suckar över röran. Men gå då inte in i butiken, när det står en stor skylt "Ursäkta röran vi bygger om"! Gå då in på Coop tvärs över gatan som ständigt verkar sakna besökare eller ha en onödigt stor parkering.
- När jag cyklade hemma från stan mötte jag en körskolebil. Det gick ganska sakta fram ur korsningen, den stackars föraren hittade väl inte rätt växel, då gör bilen bakom en mycket irriterad och kraftfull omkörning med gasen i botten. Visst det kan vara lite irriterande att hamna efter en övningskörningsbil, men åtminstone jag tänker efter innan jag eventuellt kör om bilen, så jäkla bråttom behöver man inte ha.

Stort grattis till mina favoriter, Tina och Tobias, som vann Let´s Dance!!! Men jag kan inte låta bli att tycka synd om Tony & Annika som också var helt fantastiska.

Dagens råd: stressa mindre och som min favoritserie Andra Avenyn alltid slutar: Glöm bort dina bekymmer, imorgon kommer nya.

Tack & hej!
KRAM

Hissa & dissa

Grundfamiljen Krantz (alltså inte mig inräknat) har en väldigt stark tro till Vicks som man smörjer in sig med, när man är sjuk. Jag vill bojkotta denna Vicks. Så fort Johan känner sig det minsta krasslig dyker denna lilla irriterande burk upp. Den har en frätande stark doft som sätter sig överallt! Om den då ändå kunde hjälpa, men nej, jag har aldrig sätt att Johan blivit piggare av detta smörjmedel. Nu har jag inandas Vicks i 6 dagar, vilket känns som att jag ätit minst sex paket Vicks blue. Men nu kommer vi till det bästa. Vi är tillbaks i Växjö och Vicks är kvar på Öland.

Veckan på Öland blev inte riktigt som vi hade räknat med på grund av snövädret som kom in. Vi hade planerat att börja lägga Ölandssten och lägga takpannor, men så blev det alltså inte. Det blev därför lite innejobb. Vi har byggt in en i mitt tycke ful spalje till en liten fin kub att hänga ytterkläderna vid och denna lilla kub har jag tapetserat. Se så vackert det blev:
image97

Dagens hissning: den fröjdfulla tapetseringen
Dagens dissning: Vicks smörjkräm

Tack & hej!
KRAM

Firandets dag med en kalldusch

Idag är det firande * 2.
- Mamma fyller 54 år. Grattis!
- Mamma & pappa firar 25-årig bröllopsdag. Grattis!

För övrigt är det också idag 25 år sedan jag döptes. Vet inte om detta är något att gratta... Min familj tycker att man ska klämma in så många saker som möjligt på en gång, eller annars vet jag inte varför man trycker in allt på en och samma dag. Mamma var kanske förutseende för en något disträ make, så att han skulle ha ett datum mindre att ha koll på...

Grattis mamma på 54-årsdagen!

image94

För att fira födelsedag och bröllopsdag bjöds det därför på middag hemma hos Andersson ikväll. Mamma fick träningskläder och en rosa orkidéblomma av oss. Tillsammans fick de också en roskbukett för sina 25 gifta år, och så får vi hoppas på ytterligare 25 år! 25 år kan tyckas länge..., men tillsammans har de varit ännu längre. De träffades i jordgubbslandet när de var 13 respektive 14 år gamla. Jag som brukar tycka att jag var ung när jag träffade Johan, men jag var ju rena rama stora damen, 17 år gammal.  


Övriga saker som hänt idag är att jag för sjuttiofemte gången duschade före Johan och tog slut på varmvattnet. Johan går glatt och sjunger i stugan för att hoppa in i duschen, och då märka att varmvattnet är slut. Den glada klangen i rösten ändras på en sekund till ett irriterat vrål. Jag glömmer lätt bort mig när jag är i denna dusch, att man måste vara väldigt rädd om varmvattnet. Jag insåg idag att "oj, nu har jag duschat för länge", jag insåg också att nu kommer Johan bli irriterad, för det är inte första gången detta händer. Jag försökte då förhala duschningen för Johan, genom att komma in i lite olika samtalsämnen och hoppas att varmvattenberedaren hinner skapa lite nytt varmvatten. Men det sket sig alltså. Imorgon ska Johan duscha först.


Tack & hej!

KRAM


Den sköna reklamen

Kom idag av en slump in på en artikel som Aftonbladet gjort, där de testat Lindex trosor, på kvinnor som utgör deras målgrupp. Tja Svensson-verkligheten känns inte lika vacker som reklamskaparnas verklighet...
image93


Bilder från dagens utflykt på norra Öland

image87image89
image86image88image91image92

En liten kul historia

I TV-programmet Bullen, sa man alltid "det är inte personen i filmen som har skrivit brevet". Innan jag berättar min historia vill jag därför säga att namnet är påhittat, men historien sann...


Det var en kille, säg Per, som begav sig till en stormarknad för att handla. Väl där märker han hur nöden trycker på och söker därför upp en toalett. Som på flera andra offentliga toaletter får man lägga i en 5-krona. Väl inne på toaletten, sätter sig Per för att äntligen få uträtta sina behov. Vad Per dock inte gjort är att låsa dörren efter sig. Utanför dörren kommer en man som stoppar i en 5-krona och öppnar upp dörren. Ooopps. Per skriker att mannen ska GÅ. Mannen frågar då, helt oväntat i situationen: "men vad händer nu med min 5-krona?". Per skriker fortfarande "GÅ!".  Jag finner mannen, som är orolig för sin 5-krona, som mycket rolig. 




De vackra små tvillingarna!!!

image85

Det var bättre lönesättning på Povel Ramels dagar!

Just nu pågår för många årets lönesamtal. Med lite god förberedelse går vi in till vår chef och talar gott om oss själva och våra goda insatser, men då jantelagen ligger i vår kultur är troligtvis de flesta av oss något försiktiga i sin framtoning av sig själva..., tyvärr. Liksom i alla yrkesgrupper så talar vi för oss själva, och beklagar oss över vilken dålig utveckling just VI haft. Jag ska nu ingå i denna jargong. År 1967 sattes riksdagsmännens löner efter gymnasielärarnas löner. Som jag skrev häromdagen i min blogg, ligger en riksdagsmans lön på 52 900 kr. Det är bestämt inte oss de längre sätter lönen efter. VI har halkat efter!


Hörde igår på radio, att i Ola Salos familj, så drog pappa Salo vid påsktid alltid samma skämt; "I must have Must". Kul. Detta skämt ska nu ingå i familjen Krantz årliga påsktraditioner. Här kommer ett skämt till i samma dåliga klass: "En gris for till London och blev pig(g)"


Sitter nu och tittar på ett framträdande av Povel Ramel från slutet av 70-talet. Kan kort konstatera att sättet att underhålla TV-tittarna har förändrats...


Idag har det varit en fantastiskt fin dag! Morgonen ägnades åt en joggingtur i Kalmar. Jag kan inte annat säga än att Kalmar är en oerhört vacker stad. Att springa genom ett vinterfrostigt Kalmar längs havet och passera Kalmar slott, gamla stan, genom Kvarnholmen och förbi Domkyrkan, runt Ängö och se hur Varvsholmens komplex växt till sig..., det är en bra start på dagen. Dagen fortsatta utomhus med bland annat grillning av korv på stranden vid stugan, tillsammans med mamma, pappa och mormor.  
image81image82
image83image84

Tack & hej!
KRAM


Carola - en wejlande primadonna utan text

Har precis tittat på Så ska det låta, där Carola & Andreas Johnsson var det ena gästande laget. Carola har fått mycket skit den senaste tiden, mycket lite väl oförtjänt och nästinill mobbning, men nu ska jag ge en helt rättvis kritik. Carola gjorde en usel insats i kvällens program. Kan hon enbart sina egna låttexter? Hon kunde inte sjunga en enda låt mer än sin egen När löven faller ned, resten wejlade hon i upprepande ton det Andreas sjöng. Jag är besviken på dig Carola.

Albin & Isak

Idag har vi äntligen fått träffa Albin & Isak, Joakims & Annikas små pojkar. Enormt söta och snälla små grabbar! De ligger här brevid mig, i sin vagn, i likadana kläder med för tillfället händerna på varandra. Kan det bli sötare?!


Sex and the city

I maj har Sex and the city-filmen premiär, äntligen ska Carrie Bradshaw och Mr Big bli sambor! Många rykten har gått kring vad som kommer hända i filmen, jag hoppas givetvis att det blir ett lyckligt bröllop som smygbilderna visar! Någon som vill gå på bio med mig i maj?
image79


Sarkasmens gräns

Jag gillar själv väldigt mycket humor, och även humor som kanske är lite väl på gränsen.... Men när sarkasm blir till håneri, och bristen på ord ger sitt uttryck i rent kränkande och fragmentiserade fraser - då tycker jag det är fel. Bröderna Schulman befinner sig ständigt i detta gränsland. Bröderna har haft en blogg på Värmlads Folkblads hemsida, men sedan de kallat filmrecencenten Cicci Renström för klimakterieskata så stoppades deras blogg och de är längre inte välkomna att fortsätta blogga på hemsidan. Rätt beslut av VF.

Tack & hej!
KRAM

Kenneth-klubben

Ja, det finns en sådan! Kenneth-klubben har sedan 1993 årligen utsett "Årets Kenneth". I år tillfaller det Kenneth Brocknäs, som samlat in 300 000 kr till Barncancerfonden. Jag tycker han låter som en exemplarisk vinnare och som ett gott föredöme för alla andra Kenneth´s! Kenneth-klubben träffas varje år på sin namnsdag den 22 mars, då med aktiviteter som bastubad och middag.

Jag funderar just på om jag skulle starta en Cecilia-klubb..., men det låter inte lika häftigt, det lät roligare med Kenneth-klubben:)

Tack & hej!
KRAM

Karensdag - surt sa räven

Insider på TV3 hade igår ett reportage om huruvida riksdagsledamöterna sjukanmäler sig eller inte. Genom att ha granskat flera riksdagsmäns bloggar och sedan jämfört sjukanmälningar upptäcktes att många riksdagsmän struntade att sjukanmäla sig. Insider visade flera bloggar där riksdagsmännen skrivit att de ställt in åtaganden och arrangemang på grund av att de låg hemma i sjuksängen. Reporten ringde upp riksdagsmännen och undrade varför de inte sjukanmält sig. Det blev mycket stammande och bortförklarringar om att de ändå jobbat hemifrån, genom att kolla mailen m.m., och de hade inte legat i sängen, utan i soffan (eh?! - det förklarar ju allt). Nä, som oss övriga människor tycker jag det är en självklarhet att riksdagsmännen också ska sjukanmäla sig och ta sin karensdag om de inte är kapabla att göra sina planerade åtaganden!! Visst en karensdag är dyrt..., och kanske framförallt om man har en grundlön på 52 900 kr som riksdagsman, men samtidigt borde man då också ha råd att åka på en karensdag med den lönen.....

Politiker - sitt inte i glashuset - genom att själva ha möjligheten att påverka och styra svenskarnas ekonomi och sedan strunta i att följa de lagar som ni själva beslutat om!

Tack & hej!
KRAM

En del är mer idioter än andra

Vi har nu börjat rulla igen, efter bilolyckan i Algutsboda. Alla ligger i ca 40 km/h, men så kommer det en idiot och kör om hela raden av bilar som sakta slingrar sig fram. Varför? Hur kan man ha så bråttom i detta väderlag? Idiot.

Snökaos

Sitter i bilkö på väg mot Kalmar. En bilolycka har skett vid Algutsboda. Det är riktigt lurigt och halt väderlag..., så till alla er som ska ut i trafiken idag - ta det försiktigt!

Tack & hej!
KRAM

Alibilöpning på G?

Varje dag i skolan har jag elever som är sjuka. En del av eleverna känner troligtvis efter väldigt ordentligt om de möjligtvis inte har något litet virus. Åtminstone borde det vara så, för den sjukfrånvarostatistik vi har på skolan kan troligtvis inte jämföras med någon arbetsplats. Detta mycket märkligt, då man i åldern 16-19 år, borde vara rätt pigg och fräsch i kroppen...

En till som känner efter lite extra är min man. Johan är idag krasslig och jag har en hypotes kring detta. Imorgon börjar vårt påsklov (ja, jag vet, vi lärare har det bra). Detta är det tredje lovet som Johan är sjuk detta läsår. Det här är också det tredje lovet det här läsåret som vi har stora planer gällande vår stuga. Den här veckan (var tänkt) att det skulle läggas Ölanddssten längs stugan och takpannor på friggeboden. Så min fråga, kära make, känner du liksom mina elever efter väldigt noga för att du är rädd för ett något ansträngande arbete?

Tack & hej!
KRAM

Ps. Skämtar med Johan..., han är faktiskt krasslig och mår själv väldigt dåligt över att han vid två tidigare lov fått ligga inne i sängen och sett mig arbeta och slita helt frenetsikt (ok, nu kanske jag tog i lite vad gäller min egen insats).

Begravningsentreprenör

Igår såg jag en annons i en tidning om en KY-utbildning för att bli Begravningsentreprenör. Okej, det finns många absolut nödvändiga yrken i världen som jag är evigt tacksam för att det finns människor som vill jobba inom. Men jag undrar vilka personerna är, som när de bläddrar i tidningen får en "aha-upplevelse"... "nämen, det här är nog ett yrke för mig!". Vem läser till begravningsentreprenör? Jag säger inte att det är något fel på yrket, jag blev bara så förvånad över att det fanns en utbildning för det, och att någon "planerar" för att bli det. Jag trodde kanske mer som en kollega sa till mig, att det nog är många som "ärver" yrket från sina föräldrar.

Men i Uppsala finns en 1-årig KY-utbildning för Begravningsentreprenör, för er som är intresserade.

Tack & hej!
KRAM


Dra upp byxorna

Killar som har byxorna hängande långt nere - nej, det är inte snyggt! Det är för den delen inte alltid trevligt heller. Läste idag om en tolvårig pojke i Laholm som nu får äta sin lunch hemma, sedan han vägrar dra upp byxorna i matsalen utan sitter på kalsongerna på stolen. Skolan anser att det inte är hygienskt och har därför förbjudit honom att äta i matsalen, såvida han inte drar upp byxorna. Jag förstår inte grejen, varför ha byxorna så långt nere? Det kan inte vara bekvämt, för till denna stil medföljer en något märklig gångstil för att lyckas ha kvar byxorna på sig. Kalsongerna ska inte bara visas över byxkanten, utan även i simhallen. Jag har varit ett par gånger tillsammans med mina elever i simhallen och där bevittnat att modet med de synliga kalsongerna även finns under badbyxorna. Mycket märkligt.

Uppmaning till er killar: dra upp byxorna! 

Tack & hej!
KRAM

Jag längtar till solen

Varför har detta vinterväder kommit nu? Nej, nu längtar jag efter sol och värme!

Några jag är lite avundssjuk på nu:
- Mamma och pappa som befinner sig på Gran Canaria, och just nu troligtvis sitter och äter & dricker något gott på någon restaurang...
- Jennie, Staffan och Alva som njuter av sol & bad på Lanzarote...
- Isse & Pierre som njuter av fantastiska stränder i Thailand...
- Chrsitian & Frida som på fredag åker till Thailand...
- Åsa, Andreas och lilla Linn som snart också åker till Thailand...

Lite bilder som får mig att längta efter sommaren:
image75image76
Cissi, Johan & Malte på väg mot Östra Eknö i båten, som goda båtförare,... eller inte... Malte är lugn iallafall:)
image77Bryggan vid stugan....image78

Havet är sommar!

Tack & hej!
KRAM

Svensken hjärta lösgodis

Påskhelgen är den högtid enligt DN som vi äter mest godis under året. Svensken rent ut sagt frossar i sig lösgodis. Karamellkungen har levererat 3 800 ton lösgodis ut till butikerna inför påskhelgen. Ton?! Men , jag ska villigt erkänna, jag kommer bidra till att äta en del av detta godis...


Cissi hjärta godis

image72


Tack & hej!
KRAM

Malte - du är bäst

Jag var ikväll på en promenad med Malte. Han ser helt plötsligt en liten vacker Flat coat retriver, och blir kanske lite till sig... Vi närmar oss hunden med dennes matte, tillika en något "tjusig" dam. Damen säger till mig med en något överlägsen ton; "det var en brunstig hane, du har där". DET ÄR INGET FEL PÅ MIN HUND! Han är inte mer kåt än någon annan. Förresten är det väl inte så märkligt om man i människoår räknat, är ca 40 år, och ännu inte har fått komma till, och då gör vissa frustrerande läten då det finns vackra varelser av andra könet i sin närhet. Malte, ta inte åt dig av den surmulna damens ord!
image71

Grattis till min kollega Jan, som idag fyller 44 år! På en snabb sökning ser jag att 1964 var året då även följande personer föddes; Pontus Gårdinger, Kayo, Ludmila Enqvist, Magnus Wislander, Lenny Krawitz, Courtney Cox, Robert Gustafsson och Russel Crowe... + Rob Lowe som du till och med firar samma födelsedag med.... Kan ju alltid vara kul att veta, så att du har några att jämföra ditt åldrande med:)

Tack & hej!
KRAM


Krantz agerar säljare

Idag har vi haft visning av vår lägenhet för en kille och hans mamma. Som de riktiga homestylingproffsen, grovstädade vi därför lägenheten ordentligt plus piffade till den så där extra tjusigt. Till och med tände vi lamporna även fast det var dagsljus. Vi blev enormt nöjda med resultatet. Men några bra säljare - det är vi inte. Båda var nog lite nervösa, och nästintill lite blödiga. Båda hade svårt för att säga vad ville ha för pris för lägenheten. Efter att våra besökare gått hade vi så dåligt samvete och tyckte så synd om dem eftersom de verkade gilla lägenheten men ryggade tillbaka av priset. Så nej, några säljare det blir det inte av oss...


Igår var jag och besökte Media Markt för första gången. Vi behöver köpa kyl, frys, diskmaskin, spis, fläkt, TV till den nya lägenheten, så det var en del som skulle tittas igenom. Det är bra med valmöjligheter, men ibland kan det finnas för mycket! Detta var för mycket för min del. Pust och suck, jag blir alldeles trött och velig. Men jag tror vi har hittat på ett ungefär det vi söker. Övriga familjeaktivter för denna helg har varit en gemensam joggingrunda idag. Malte och jag blev som vanligt tröttast...


Rätt låt vann! Ja, så tycker jag. Charlotte Perrelli gör låten mycket bra och jag tror det kan gå riktigt bra i Belgrad.

image69Grattis!!!

Tack & hej!

KRAM


En dag i pi-ets tecken

Skolans fantasifulla värld yttrar sig till det allra mest ultimata ibland. Igår firade Johans skola Teknikum pi-dagen. Den 14 mars firar matematikerna i världen just pi. Intressant... Hur firar man då pi? Lärarkåren har till synes varit enormt påhittiga med pi-lkastning, pi-ngis, pi-roger i matsalen, en del lärare fick vara pi-rater... Tja vad säger man - pi-nsamt... eller?


Idag är det så äntligen dags för grande finale i melodifestivalen. Vem ska vinna, det är frågan? Jag hoppas på Perrelli eller BWO!


Klockan är bara lördag förmiddag, men idag har jag hunnit med mycket. Gått runt sjön, en vansinnigt pigg hund ville ut klockan sju idag, upp & hoppa och var glad:), ätit god frukost, plockat lite lägenheten, sett andra filmen i Irene Huss (bra polisserie, kul med Göteborgsmiljö, en del personer är kanske aningen klichéartade beskrivna...). Dagen kommer fortsätta med ett besök på stan och en joggingrunda.


Tack & hej!

KRAM


Från USA till Danmark

New York-guvernrören Eliot Spitzer avslöjades häromdagen som kund hos en prostituerad kvinna. Guvernören som var gift, har nu avgått från sin post. Men det helt sjuka är hur hans fru kan stå brevid honom under presskonferensen, när han ber det amerikanska folket om ursäkt... Hur kan hon ställa upp på något sådant?

Dabrowski har hoppat av Debatt (äntligen) och nu är det Josefsson som ska in i rutan. Tja, någon bättre debattledare kan kanske inte hittas. Josefsson tillsammans med Sverker Olofsson är verkligen en klass för sig, som inte drar sig för någonting. Nu kanske det kan bli lite intressanta debatter, såvida inte programledaren tar för mycket plats....

Tycker att det mer eller mindre är full rull i mitt liv just nu. Mycket som ska göras och planeras. Känns som att varje helg tre månader framåt är planerad. Men jag inser ändå att mitt liv är rätt stillsamt om man jämför med min "bloggpolare" Carl Bildt (carlbildt.wordpress.com) som idag hade en arbetsdag i Stockholm, igår var det Bryssel och imorgon är det Bryssel. Jag gillar när det är mycket att göra och det är lite hektiska perioder, men jag ska villigt erkänna att det är skönt att ha samma bas. Flyga genom Europa kors och tvärs är inget jag avundas.

Övrigt:
- Grattis till segern mot VBK, Gransholm!
- Grey´s Anatomy, är rätt bra igen!
- Jag fick åtta av tio rätt på årskurs fyra nutidsorientering. Saknade kunskap om vilket landskap Åre ligger i... plus något mer.
- Imorgon ska jag sova på min arbetsplats, eftersom danskarna vi besökte för två veckor sedan kommer hit på besök i två dagar. Detta är en bild på mig, taget av en elev, på tåget hem från Köpenhamn......., jag är rätt trött. Antar att jag kommer ha samma uttryck på fredag eftermiddag igen...
image68


Tack & hej!
KRAM

Kulturell gestaltning och betydelse

Jag satt idag på morgonen och lyssnade på radion. Två saker belystes, sista delen i serien Kungamordet och Livsmedelsverket ja-sägande av alkohol till ammande kvinnor.


Igår var alltså sista delen av den spännande serien Kungamordet. Äntligen fick Gert tillbaka all skit som han själv bidragit med i livet! För er som missat denna serie kan jag kortfattat förklara att den handlat om en högt uppsatt politiker som är hustrumisshandlare. Vi har även fått följa den unga turkiska Yasemin som jobbar inom politiken och har en familj som lovat bort henne till en turkisk man. Yasemin blir misshandlad av sin familj då de anser att hon vanhedrat sin familj. Det intressanta är den kulturella gestaltning som görs i serien. Vi möter alltså två misshandlade kvinnor. När vi ser till den utländska Yasemin så beskrivs misshandeln som en kulturellt betingad sak. Det är så muslimer är - de förnedrar kvinnorna och misshandlar dem. Medan om vi ser till den svenska Gert som misshandlar sin hustru, där förklaras det miserabla beteendet genom personliga störningar - det är inte den svenska vanliga mannen som har detta beteende. Är det inte märkligt att i många serier och filmer så beskrivs utlänningar på ett kulturellt negativt vis och man drar en kam över alla, medan ett negativt svenskt beteende förklaras på individnivå.


I många år har alkohol helt avråtts för ammande kvinnor, och de flesta ser förmodligen rött om man tänker alkohol och en ammande kvinna - om vi ser till oss svenskar, ja! Idag har Livsmedelsverket gått ut med att det är ok för ammande kvinnor att dricka 2-3 glas vin per vecka. Frågan är hur väl dessa teorier och förespråkande om vad som inte bör och bör ätas är kulturellt betingat? I USA rekommenderas ammande kvinnor att inte få i sig så mycket koffein, men i det kaffedrickande Sverige finns mer vaga rekommendationer kring detta. I de mer sydländska länderna som har en större vinkonsumtion, är rekommendationerna kring alkoholkonsumtion betydligt vagare än i Sverige. Så återigen - vilken betydelse har kulturen? Har kulturen makt över forskningen?


Snart är det avspark inför en, i min mans ögon, mycket viktig match. Det gäller alltså Champions League matchen Inter-Liverpool. Familjen Krantz kommer att hålla på Inter, men kom ihåg;

                     

"You never walk alone"

(Ni kan ju gissa vem som var initiativtagaren till de sista två meningarna i dagens blogg... det blir klurigt för vissa när man är både Liverpool-fan och Zlatan-fan...)
image67


Trevlig afton!


Tack & hej!

KRAM


Söndag med citronpaj och snabba beslut

Idag har vi börjat med det roligaste steget i planeringen av den nya lägenheten. Vi har varit på Mio och Europamöbler och tittat in lite nya möbler. Det finns många saker som Johan och jag är väldigt olika inom, men när det kommer till möbler och ta beslut i fråga om färg, form m.m., så är vi ruskigt snabba och lika. På mindre än en halvtimma hittade vi TV-bänk, köksbord, stolar m.m.... Det är bra när man har samma smak och tycke. Jag tror jag börjar närma mig en äkta Krantz... (=allt går fort).

image58Troligtvis blir det detta köksbord...

image61.... detta vitrinskåpet...

Väggarna blir vita i alla rum..., men som den färgglada person jag är kommer köket fortsätta ha oranget som tema-färg.image62
Vardagsrummet: röttimage63
Extra-rummet: rött
Badrummet: rosa (detta behöver jag nog övertala Johan om känner jag...)image64
Sovrummet: en vit dröm hade jag tänkt mig (vet inte om Johan riktigt är med på detta heller...)


Jag förstår inte vad som hänt med Malte. Han har blivit helt överaktiv. För tillfället får han väldigt mycket motion, vår indirekta förhoppning är att han ska bli lite tröttare av detta och på så vis sova lite längre om mornarna. Men nej då, han har blivit hur pigg som helst. Den här helgen har han stått redo att gå ut klockan halv sju båda dagarna, vilket är lagom populärt. Idag träffade Malte en supergosig hund, Mozart, en Berner Sennen som var sju månader men som redan nu hade vuxit om Malte storleksmässigt. Jag gillar verkligen stora hundar! En Berner Sennen eller en Leonberger är hundraser jag mer än gärna skulle kunna tänka mig. Tänk en glad 55-kilosklump som kommer luffsande mot dig!

image65Visst är Berner Sennen härliga?


Idag har vi varit hemma hos Stefan & Ying och fikat i deras nya lägenhet. Ying hade bakat en mycket smarrig citronpaj! Martin, Lisa och lilla Elin var också där. Elin var eld och lågor över att få gå på eftermiddagens gympapass. Friskis barnpass klockan fyra på söndagar verkar vara riktigt populärt bland barnen, då flera i vår vänskapskrets går på detta. Imorgon vill jag höra "Hej då-sången" på tåget, Jennie, den verkar kul!


Tack & hej!

KRAM


Internationella kvinnodagen med en riktig hedersjänta

Idag är det vi kvinnor som ska uppmärksammas! Hörde idag på radion att om jag hade bott i Ryssland kunde jag räkna med att ha hela katedern full med blommor och få en ny kopp i min kaffeservis märkt med 8 mars. I östländerna ska tydligen denna dag vara stor. Jag har inte fått några blommor eller någon kaffekopp idag, däremot fick jag ett inslaget paket med ett vätskebälte av Johan. Jag tror dock inte det var för att uppmärksamma kvinnodagen som jag fick denna present. Just nu börjar det bli nära att jag känner mig som en sådan där töntperson som alla säger "hon har ju snygga kläder i alla fall..." Med min Craft-löpardress + vätskebälte, känns det nästan lite väl seriöst, tur att det fortfarande är mörkt om kvällarna:)


Moderaternas kommunala rikskonferens hålls i Göteborg i helgen. Jag hörde att Anders Borg blivit utnämnd som årets "hedersjänta", vilket tydligen betyder att man har lyft upp feministiska frågor under året. Men tror ni inte att hans långa hår spelade in lite? Det tror jag, jag har svårt att se någon annan i regeringen passa lika väl till denna titel.


I veckan fick Zlatan och hans Helena sitt andra barn, en liten Vincent. Ansvarig läkare var Dag Wide-Swenson. Detta var tillika samma läkare som var ansvarig då Joakim & Annika fick sina tvillingar. Vi kunde i veckan se att läkaren fått en spelartröja med texten "Du är världens bästa doktor". Frågan är nu om Joakim kommer lämna en Alfa Laval tröja med samma text?


Tack & hej!

KRAM


Vem f*n röstar på Nordman?

Jag förstår inte. Gör ni detta för att bråka med oss som gillar melodifestivalen?

Åldern är intressant

Personer som ser äldre, eller mognare ut, än deras verkliga ålder:
Den söta Annika Sjöö  26 år
Daniel da Silva 26 år
Carin da Silva är 23 år
Robin i sin egna TV-show "Robins" 25 år
Sara Dawn Finer 26 år

Personer som ser ut att vara yngre än deras verkliga ålder:
Felix Herngren 41 år
Izabella Scorupco 38 år
Lena Philipsson 42 år
Emma Wiklund (Sjöberg) 40 år
Brad Pitt 45 år
Jennifer Aniston 39 år
Mamma & Pappa, 54-55 år... men ser ut som 44-45 år:)

Person som ser ut att vara sin ålder:
Cissi 25 år

Tack & hej!
KRAM


"Eyo..., det är min tur nu, vinden har vänt"

... lite i alla fall. Igår gjorde jag något som jag aldrig tidigare gjort. Jag joggade 15 km! Så nu kan jag gå och sjunga lite till Petters Vinden Har Vänt:)


Nej, Åsa, vi blev inga miljonärer denna vecka heller. Vi fick en vinst på hela 10 kr. Men nu ska vi byta taktik. Istället för att alla tar med sig varsin triss och tialott till våra träffar, ska den som bjuder in köpa alla lotterna. Genom att köpa alla våra lotter på ett ställe borde våra vinstchanser öka (tror vi...). Sen ska vi även strunta i tialotterna, då dessa verkar vara hopplösa att vinna på. Fortsättning följer.


Noterat från dagen:

- Hörde idag att Apoteket ska börja sälja dildos. Eh?! - En dildo och Ipren, tack? Eller vad?


- Lena Ph och Martin Björk har glidit isär och valt att separera. Tråkigt tycker jag, då de var ett stilsamt par.


- Människor som bär en mössa med trycket Norrlandsguld gillar inte jag.


- Jag jobbar på en superarbetsplats. Jag har frukostkuponger, som jag har köpt till ett värde av 6 kr st. För denna kupong får jag kaffe, nybakade frallor med gott pålägg, eftermiddagskaffe och idag en tårtbit till kaffet. Det ger ett extra ljus över en annars gråmulen dag.


- Ett gammalt känt citat gav sig idag påmint: Det finns två typer av människor i världen, de som går framför och presterar något, och de som går bakom och kommenterar. Visst är det sant?


Ikväll är det Let´s Dance i flipp-kombination med Så ska det låta plus Robins och Hjälp som gäller på TV:n (mycket på en gång). Den lilla söta Björn Gustafsson är gäst hos Robins, ska bli kul att se!


Trevlig kväll!


Tack & hej!

KRAM


Don´t worry be happy

Det förbaskade Göteborgsvarvet börjar sakta närma sig. Det känns inte bra. Min kropp tycker inte detta är roligt. Det tar liksom stopp. Jag når mina 11-12 km, sen vill jag inte mer. Jag testar även snabbare löpning på 30 min, och tror att jag ska dö samtidigt. Varför blir jag inte bättre? De senaste veckorna har jag bara känt mig sämre och allt tyngre i benen. Detta är knäckande. Satt med Jennie på tåget idag och talade om vilken gatufest det tydligen ska vara och att man blir väldigt sporrad av all publik - jag hoppas jag blir ca 10 km sporrad.

Nu ska jag inte sitta här och gnälla, men det är lätt att göra, så jag fortsätter lite till... Tittar i den ena tidningen och reklambroschyren efter den andra, fina vårkläder och badmode visas. Bruna, vackra, fräscha tjejer. Känns ju kanon när man sitter här kritvit och dassig, med en blick mot köksskåpet där jag vet att det döljer sig vit choklad i ett hörn...

Ikväll är det tjejkväll hos Jennie, ska bli kul. Idag är nog också kvällen då vi tre ska bli miljonärer på vårt trisskrapande! Det är rätt fantastiskt, att varje gång vi sitter och skrapar våra lotter, så höjer vi förväntningarna, tror att NU så händer det, vi blir helt till oss och tankarna flyger iväg om att vi ska sjukanmäla oss dagen därpå och vara hemma och fira med vin och våra nyvunna pengar. Men jag har en känsla av att jag lär nog komma till jobbet imorrn med, utan någon baksmälla...

Känner att dagens inlägg blev något gnällig..., nu ska jag vända humöret och spela "Don´t worry be happy":)




 

Sitter här och lyssnar på musik...

Dagens fem i topp:
BWO - Save my Pride
José Gonzalez - Heartbeats
James Blunt - 1973
Alicia Keys - No one
Kent - Columbus

Övrigt att notera från dagen:
- har fått massor gjort på jobbet
- har sprungit med Malte
- har städat
- har lagat mat
- jag känner mig grymt stolt med min dag!

Tack & hej!
KRAM

Årets längsta flytt...

... tilldelas familjen Krantz!!! Vi ska flytta hela 1 meter. Ja, det är sant. Från vår lägenhet till grannens lägenhet. Någon som flyttat kortare sträcka?

Tack & hej!
KRAM

Vasaloppet - det första steget mot att Sverige blev svenskt?

Jag är en tjej som lever tillsammans med en man. En man som har ett historiaintresse. Därav kommer en del av våra samtal att handla om just historia. Idag tänkte jag dela med mig lite historiarepetition.


Låt oss börja....

År 1397 bildades Kalmarunionen vilket innebar att Sverige, Danmark och Norge fick samma konung. Sverige kom därefter att styras av en dansk kung som förfördelade Danmark framför övriga unionsländer. I början av 1500-talet gjorde svenskarna en kraftsamling för att bli självständiga. Detta försök misslyckades och den danske kungen Kristian II (även kallad Tyrann i Sverige, men Gode i Danmark) blev kvar vid tronen. För att sluta fred med den svenska adeln så bjöd Kristian II år 1520 in till en riktig jetsetfest på Stockholms slott, där bara de allra rikaste i Sverige var inbjudna. Festen varade i tre dagar, men på den tredje dagen låstes portarna till Stockholms slott och ca 100 personer av de inbjudna dömdes till döden. En person som var bjuden på festen var den unge adelsmannen Gustav Eriksson. Han litade dock inte på den danske kungen, och valde därför att inte gå på festen (även om stora delar av hans familj valde det). När ryktet om Stockholms blodbad spred sig så reste Gustav till Mora, för att försöka få dalkarlarnas stöd att avsätta Kristian II. Dalkarlarna trodde inte på Gustavs berättelser, därför valde Gustav att fly från Sverige till Norge. Dalkarlarna ångrade sig och hann upp Gustav ungefär vid Sälen. Därav Vasaloppets sträcka Mora-Sälen. Fast idag åker vi i motsatt riktning... (Ni förstår vilka roliga samtalsämnen Johan och jag har tillsammans va?)
image55


Vi går över till nutid. Dagens Vasalopp; jag satt på morgonen och mumlade innan jag satte på TV:n att idag får vi väl se SVT´s vanliga gamla bilder som inte verkar ändra sig från år till år - damerna som nöjt står och presenterar hur mycket blåbärssoppa de tillagat, eller flygbilden med älgen som springer genom skogen... och beklagade mig om att det vore kul om SVT kunde förnya sig lite grann. Men, NEJ, SVT har sållat bort dessa inslag (åtminstone de timmar jag satt framför TV:n).  Nu beklagar jag mig över varför jag inte fick se hur många liter blåbärssoppa som tillagats för årets tävling... visst är man märklig, aldrig nöjd. Grattis Aukland´s!

image56

Nog med Vasa. Vi går över till gårdagens trevliga event - melodifestivalens fjärde deltävling. Jag är hyffsat nöjd med Perrelli och Bengtzing till Globen, gillade även Sibel och Calaisa.  Men definitivt inte Nordman! Det är så underbart att idag sätta sig ned med Expressen i sin hand och läsa de klyschiga storslagna mediaorden: "nakenkupp" (åsyftat komikern Björn Gustafsson), "kysspakt" (åsyftat att Perrelli och Bengtzing som kysser varandra inför kamerorna). Kupp och pakt är två ord som kvällsblaskorna måste gilla. Jag har svårt att tänka mig att det är några fler än dem själva som gillar orden. Undrar om man vid anställningsintervjuer har det som ett krav, att kunna få in orden kupp och pakt i vilken händelse som helst som ägt rum. Gårkvällen spenderades tillsammans med Hanna. Vi åt och drack gott, sjöng, flamsade och pratade en massa skit... en typisk tjejkväll helt enkelt!


Den senaste veckan har det talats en del om Skåne, med anledning av deras 350-årsjubileum, sedan Roskildefreden. Till skillnad mot den frenetiskt glada mannen jag såg på TV häromdagen som ansåg att Skåne åter borde bli danskt, tycker jag att ni skåningar ska vara nöjda att vara svenskar. Jag har denna vecka bott i Danmark i fyra dagar, mycket trevliga dagar. Min lilla studie från denna vecka visar följande; mycket finns att lära från danskarna gällande exempelvis deras öppna, sociala inställning till skillnad mot svenskens mer försiktiga sida. Men danskarna har mycket att lära från oss gällande ordningsamhet, mindre rökning, hålla tider, respektera varandra, arbetsdisciplin. Så nej, jag vill inte ha en ny Kalmarunion med gemensam konung. Jag är nöjd med vår dyslektiska, stammande kung med sin tyskdonna.  

image57

Tack & hej!

KRAM


RSS 2.0