Dagsturen till Danmark

Idag har jag och mina kollegor Jan och Marianne varit i Danmark. Notiser från dagen:


?-         som mer eller mindre ständigt hungrig, var jag noga med att se till att vi skulle äta och fika vid flera tillfällen på denna långa dag, till min kollega Jans irritation som verkar ha världens minsta magsäck...  Marianne gav mig dock fullt stöd!

?-         ett ytterligare naturligt behov jag har på resande fot är toalettbesök, som jag också var noga med att det skulle planeras in, också till mina kollegors irritation... som tyckte att vår resa tog en himla tid med alla stopp.

?-         det är inte lätt när vi lantisar kommer till storstaden, när jag skulle bege mig till toaletten var det en liten kö innan toaletten, jag förstod dock inte att det var en kö utan trodde det var ett gäng tjejer som pratade. Jag gick förbi tjejerna och gick in på en toalett, när jag var på väg ut, ropade en dam från en hytt på mig..., man skulle visst betala, det var det tjejerna stod i kö för... Jag hade inga danska småmynt på mig, jag frågade om det gick bra med svenska mynt, det gjorde det. Men så tittade jag i min plånbok, där låg en ensam liten 50-öring. Jag la den och gick snabbt ut.

?-         till lunch fick vi smörrebröd..., på ena brickan låg bröd med kött och på andra med fisk. Som köttmänniska jag är, gick jag givetvis på köttet. En dansk dam tittade förundrande på mig, och kommenterade att man brukar börja med fisken. Pinsamt. Förvisso är jag helt inställd på att man brukar äta fisk före kött..., men jag uppfattade inte att det i smörrebröd fanns förrätt och huvudrätt..., alltid lär man sig något!

?-         som snälla (?) kollegor jag har, som tycker min svaghet i danska språket är lite roligt, fick givetvis jag ringa och beställa taxi till oss i Danmark. Men jag fixade det:)

?-         dagens hjälteinsats går till Jan, som helt plötsligt när vi sitter på ett kafé reser sig upp och går fram till en man vid ett bord och slänger händerna i bordet framför mannen och vrålstirrar på honom..., mannen försökte sno saker ur ett par tjejers väskor bredvid..., fullt med ficktjuvar i storstaden..., tufft gjort av dig Jan.

?-         besök i dyr designbutik, där vi konstaterade att så fint kommer vi aldrig ha det i våra hem så länge vi är kvar i denna bransch...

?-         Får just nu på TV belägg för mitt konstanta matintag, Paolo Roberto säger man ska äta många gånger varje dag - sex gånger rekommenderar han, precis vad jag sagt hela dagen, när jag fått påhopp för mitt ätande... Kan säga att jag fortsatte mitt ätande när jag kom hem, med ägg och fil.


Tack kollegor för en trevlig dag!


Tack & hej!

KRAM


Get rich or die trying...

... det är inte bara titeln på 50 cents skiva, utan även titeln på vår granne. Mötte idag på morgonen min snobb-granne. Han är en storstadswannabe. Han kom idag ut med tajt moderiktig glansig kostym, skepparjackan uppknäppt, halsduken virat lite coolt runt halsen, tidningen under armen, en halv flaska gelé i håret, och indränkt i parfym plus gigantiska comwboyspetisga dojjor. Själv kom jag i regnkläder efter att ha lämnat Malte på dagis. Glatt sa jag hej! Tillbaks fick jag en outfit-tillhörande nick. Miffo.


Fick kommenterat från en elev häromdagen att jag skriver för långa inlägg i min blogg. Emma du kan sluta läsa nu, för idag är jag på skrivhumör:)


Övriga noteringar från dagen:

?-         Maud Olofsson blir chef över Göran Persson, som intar ordförandeposten i Sveaskog. Det måste hon vara nöjd med. Var det inte Persson som vid ett möte frågade Maud om hon gått upp i vikt?

?-         För 76 knivskurna bildäck blev fängelsestraffet fem månader och skadestånd på 200 000 kr. För Ricardos död blev straffet för den ena killen ungdomsvård i sex månader utan inlåsning. Jag säger inget mer.

?-         Var idag på möte på hunddagiset. Dagiset som bedrivs som ett rehabcenter står utan pengar, nu väntas på ett nytt avtal mellan landsting, arbetsförmedling, försäkringskassan och kommunen. Alla parter är positiva till rehabcentret, men i detta byråkratiska land tar allting sådan tid, så nu hotas dagiset av nedläggning på grund av att nya avtal inte hinner göras innan pengarna är slut. Avskyr byråkrati.

?-         Jag är didaktik-störd, jag vet inte vad Malmö högskola har gjort med mig. Tänker i ord som process, lärande, mål hela tiden. Satt idag med en elev och talade om hennes projektarbete, och upptäckte efter ett tag när jag lyssnade på mig själv att jag lät enormt tråkig och teoretisk...

?-         Johan, får gärna "pippi" på saker. Sen helgen har han lekt Singing Bee med mig. Det går ut på att man ska fortsätta sjunga på låten när musiken tystnar, i detta fall är det när Johan tystnar. Om jag inte klarar texten kommer ett irriterande fel-ljud, om jag klarar texten kommer ett irriterande rätt-ljud. Någon som vill byta med mig en kväll? Gissa vilken lek vi kommer att ha till nästa fest?


Trevlig kväll!


Tack & hej!

KRAM


Dagens ämne: räkningar, Danmark och melodifestival

Har precis suttit och gjort månadens ekonomiskt tråkigaste syssla. Betala räkningar. Hyra, el, försäkringar, fack, a-kassa, telefon, mobil, bredband, tidning, bensin, TV, dagis.... allt ska betalas.... Tänk om det kunde komma en räkningsfri månad någon gång, det hade varit himla trevligt.

Dagarna rullar på i en otrolig fart, snart är januari månad förbi - helt otroligt! Vad händer så denna vecka? Jag försöker hålla i med min löparträning, tre pass i veckan, enligt följande uppbyggnad:
- 6-7 km jogging i hyffsat snabbt tempo
- 10-11 km långrunda
- 5 km intervall
Vi får väl se om det börjar ge något resultat framåt våren.

På torsdag ska jag tillsammans med två kollegor bege mig till Danmark. Vi har ett samarbete med en dansk klass, och ska nu tillsammans med de danska lärarna prata om upplägget inför vecka nio då vi ska åka dit med två klasser. Jag har tidigare skrivit här i min blogg om mina träffar med de danska lärarna - jag tycker det är skitsvårt. Inte att danskarna skulle vara otrevliga, utan otydliga. Danska är svårt att förstå. Mycket svårt. Det kräver grym koncentration. Och när jag ska koncentrera mig grymt mycket så blir jag så nervös att jag blir tom i huvudet. Så jag inser redan nu att jag kommer att göra väldigt liten nytta på denna resa. Jag har därför en strategi. Man brukar ju säga att man ska göra ett gott första intryck och avsluta bra, det där i mitten kan ha sämre kvalitet, för det är ändå början och slutet man kommer ihåg mest. Därför ska jag vara enormt trevlig och på alerten de första minuterna och bara prata på, sen kan jag inta den något mer passiva rollen för att i slutet tacka och tycka att det vi kommit fram till blir kanon (utan att troligtvis ha full koll på vad vi talat om). För att gottgöra mina kollegor ska jag se till att vara ett utomordentligt trevligt och glatt resesällskap. Slutsatsen: alla nöjda.

Melodifestivalen börjar närma sig med stormsteg. Nästa lördag är det första delfinalen i Göteborg och jag kommer vara där! Tillsammans med nio andra glada tjejer. Vilken tjejhelg (och vilket ös)! Men jag måste medge att jag är lite besviken på artisterna... Christer Sjögren, Velvet, E-type, Suzzie Tapper  plus några mer eller mindre okända... och så skulle jokrarna presenteras - vi hoppades på Carola - men nej - Amy Diamond:(!!! Jag är inget Amy Diamond fan. Absolut inte.

Nu ska jag hoppa upp på dansgolvet, Johan och Malte är redan uppe och dansar... Ha en fortsatt trevlig kväll!

Tack & helg!
KRAM



Livet har sina goda stunder...

Små underbara saker som förgyllt dagen:

  • solen skiner!!!
  • när jag satte mig i bilen så hände det där underbara, en riktigt bra låt börjar spelas - Runaway train..., fullt ös i bilen och jag körde några extrakvarter bara för att få njuta av hela låten.
  • Maltes tokiga glädjerus när vi lekte i parken!
  • Andra avenyn (serie på SVT), som bara växer och växer, vilka intriger och så spelades REMs Everybody hurts... mmm, vilken bra låt det är:)
  • joggingrunda i spåret med härlig musik i öronen..., när E-types pulsmusik kommer känns det som att jag springer som en gudinna!
  • har förstått bokföring av EU-moms 
  • Tulpanerna på köksbordet ger känslan av att våren är runt hörnet!

image38


Tack & hej!

KRAM


Fiin gussilago

Sedan det pinsamma uppvaknandet om min oallmänbildning i veckan har jag sett nyheterna, läst alla tidningar noga, tittat på text-tv, lyssnat på radionyheterna.... Johan som gärna gillar att strö lite extra salt i såren och nu har hetsat mig om min okunskap, fick idag på nöten. Johan frågade mig vem det stod mellan bland demokraterna, Hillary Clinton och vem? Med viss irritation sa jag; "det står mellan Clinton, Obama och John Edwards. Du som är så kunnig, vad är det för olika områden politikerna framhåller i sina valkampanjer?" Johan kunde inte svara på detta, då jag glädjeligen klargjorde deras olika synpunkter. Haha.

För övrigt har detta varit en ganska blek dag och lär troligtvis inte gå till historien som en särskilt minnesvärd dag. Usch det lät deppigt. Jag menar inte riktigt så illa, menar bara att idag har det verkligen inte hänt så mycket. Det har varit en rätt skön dag. Jag har besökt möbelbutikerna, butikerna i stan och Samarkand. Något köp? Ja en blomma på Plantagen.

Till kvällen har vi lagat en god middag bestående av kyckling och ris. Nu sitter vi här med mätta magar och pratar på invandrarsvenska efter att ha sett filmen "Ett öga rött". Bra film, med viktiga poänger! En film står kvar på schemat för kvällen, "Irene Huss".
image37

Idag har Johan gjort en "vetenskaplig" undersökning under sin bingolotto försäljning i Gemla. Under en timme noterade Johan samtliga män som gick in i butiken (?!). Totalt var det 23 manliga besökare, nio av dessa bar keps. Johans slutsats är att närmare 40 % av Gemlas manliga befolkning bär keps. Behöver jag säga att Johan är skeptisk till män som bär keps på vintern.

Pappa har idag haft officiell invigning av den nya brandstationen i Färjestaden. Pappa var mycket nöjd med invigningen, då närmare 300 personer kom på besök, plus landshövdingen. Jag kan se honom stå där lika nöjd som brandchefen Greger (Nile City)... vi får väl bortse från kilten, hoppas jag:) Vi här i Växjö undrar dock varför inte vi fick någon inbjudan till förinvigningen för "särskilt bjudna gäster"...
image36

Tack & hej!
KRAM






Halva Sverige stannar upp

Ikväll vid klockan åtta väljer över fyra miljoner svenskar mellan På spåret och Let´s Dance. Idag måste jag medge att det blir ett klurigt val. I dagens På spåret ser vi Filip & Fredrik möta Sven & Stina Volter. Nu blir det kamp om fjärrkontrollen. Tänkte att det skulle bli lugnt med den, då Johan hade planer på att gå ut till kvällen, men nu gäller det att greppa taget om kontrollen först...

Ikväll hoppas jag Dilba åker hem. Motivering: tråkig. Alternativt får gärna Tilde Fröling bege sig hem. Motivering: verkar ha problem att samarbeta.

Jag undrar vad halva Sverige äter ikväll..., för de flesta är det troligtvis ganska vanligt att äta middag och troligtvis något gott därefter en fredagskväll. I familjen Krantz blir det tacos, vilket är en fredagsfavorit. Det där goda efter maten är väldigt viktigt på helgen, det måste bli "rätt". Fredag och lördag kväll, är i mitt tycke de gånger det är ok att äta godis utan dåligt samvete, därför måste kvällens godheter noga väljas ut. Så tänker jag i allafall. Kvällens godsaker till oss föll på en Marabou schweitzernöt och en Gott & blandat påse.

Nuder fick gå som ekonomisk talesman igår..., nu kommer början till "de nya socialdemokraterna"... bort med Göran Perssons järngäng... Nu väntar vi på Sahlins nästa drag.., vem får mer gå? Vem kommer in?

Trevlig kväll!

Tack & hej!
KRAM

Bra dag på jobbet?

Helgen är snart här, kul säger jag! Vet inte om Johan säger detsamma. Han ska ägna fyra timmar av lördagen att sitta vid frysdisken på macken i Gemla och sälja Bingolotter. Vilket enligt grabbarna i laget är detsamma som en säker förkylning. Kan inte låta bli att tycka det är lite smått komiskt...., jag ser framför mig smågrabbar och tjejer i åldern 10-13 år som säljer lotter inte en 29-årig kille....

Min intervallträning gick sådär. Betydligt jobbigare än vad jag räknat med! När jag väl kommer hem efter löppasset upptäcker jag till min förskräckelse att jag tappat nycklarna. Johan är heller inte hemma och han har inga nycklar med sig. FAN! Tillbaka samma väg, frusen, trött, irriterad - men ibland är turen på ens sida - jag fann mina nycklar och ropade ett glädjetjut!

Ser nu på Dabrowskis debatt program, som idag handlar om prostitution. Intressant med ordvalet från en av kvinnorna i studion; "jag är inte prostituerad - jag är lycklig sexarbetare"... Mmm, det lät ju bättre. Har lite svårt att förstå kvinnans tanke om att "sexarbetet" är ett yrke som vilket som helst. Tänker på Johan som brukar säga till mig när jag kommer hem från jobbet; "hej hjärtat, har du haft en bra dag på jobbet?" Vad svarar man då om man är sexarbetare? Hur är en bra dag på jobbet? Mycket att göra så dagen går fort? Upplevde multipla? Träffade en snygging? Eller vad är en bra dag på jobbet som sexarbetare?

Tack & hej!
KRAM

Ps. Var är Marie Roxberg? Saknar henne i Småladsnytt...




Läraren med den allsidiga bildningen... eller inte.

Idag ska jag fortsätta min kamp mot Göteborgsvarvet och ge mig in på en intervallträning - det låter i alla fall tjusigt:) Efter löppasset är tanken att jag också ska köra lite styrketräning. Puh, jag undrar vad jag gett mig in på? Som vardagsmotionär, lite halvlat, och som ser motionen mest som ett ont måste för att hålla figuren i någorlunda form så är det här stora steg.


Mer aktiviteter för dagen är att jag lovat mig själv att se en nyhetssändning. Jag är hemskt dålig på att se nyheterna, har ofta diverse undanflykter när Johan slår sig ned framför sändningarna. Denna oallmänbildning gav sig påmind igår på ett alldeles pinsamt vis. Min kollega läste nutidsfrågorna för mellanstadienivå och högstadienivå, och det blev bom på flera frågor! Så nu ska jag se till att hänga med ordentligt mycket denna vecka, så det blir ett annat resultat nästa vecka. Känns ju aningen pinsamt att frågan jag var säkraste på var att Carola sjunger i melodifestivalen tillsammans med Andreas Johnsson. Nä, skärpning Cissi. Men jag tycker nyhetssändningarna är så deprimerande. Krig, våld, djurplågeri, då zappar jag helst för att jag mår så illa av att se och höra det. Politiken känns så meningslös när all energi går åt att klaga på varandra istället för att framföra sin politik och de personliga kommentarerna blir allt hårdare politiker emellan - vilket jag anser är en helt oförsvarbar låg nivå, vilket leder till att jag zappar... Eller dåliga journalister som drömmer om sitt livs scoop som om och om igen ställer någon chef till svars och leker Sverker Olofsson. För mig känns nyhetssändningarna alltid så problemorienterade. Det är inget kul. Jag säger som mina elever, "kan vi inte göra något roligt?" Men då borde jag också leva efter mitt klämchecka lärarsvar "allt kan inte alltid vara roligt, då skulle vi ju inte uppskatta det som är roligt"... nötta slagord.


Tack & hej!

KRAM


Det gör ont

Idag var det dags för en löparrunda. Målet var ner runt sjön och två varv runt och tillbaka vilket är ca 10,5 - 11 km - och så blev det. Det kändes skönt mentalt sätt.... men inte fysiskt!!! Var är mina muskler i kroppen? De måste ha somnat och känner tydligen inte för att vakna. De sista två kilometerna kände jag mig sååå svag..., det värkte ungefär överallt i kroppen.

Jag har hela tiden sagt att Göteborgsvarvet nog inte blir så farligt, det är bara att jogga i sakta tempo... Jag tar tillbaka det! Just nu känner jag att jag verkligen överskattat min förmåga. Det måste läggas till styrketräning i upplägget! Kände mig ännu mer svag när en 50-årig dam kommer ärtigt förbi med små nätta steg..., och mina ben känns som blyklumpar, där det känns som marken skakar varje gång jag sätter ned dem...

Jaja... det blir nog bra. Men just nu säger jag som min favoritstjärna Lena PH  ... "Det gör ont..."

Tack & hej!
KRAM


Flyttlasset till Eslöv

Ja, den här helgen kom som sagt att ägnas till en flytt. Johans bror Joakim med sambo Annika skulle nu lämna lägenheten i Kristianstad mot hus i Eslöv. Jag, Johan, svärföräldrar, Annikas mamma, hundarna Malte & Ruben, katten Pricken deltog i denna flytt. Som jag tidigare nämnt ett flertal gånger så innebär familjen Krantz ett visst hysteri, stress och disträhet - så också denna helg. På 16 år har Joakim nu flyttat 13 gånger..., man kan ju tycka att det nu bör finnas en viss teknik för detta - men jag tror han ska vara himla glad för sin mer ordningsamma sambo.


Fredagskväll, sammankomst i Kristianstad. Som vanligt blir bröderna helt uppspelta av varandras närvaro. Det trilskas och gnabbas mellan grabbarna, allt för att få igång svärmor Anita. Kaoset är igång.


Flytten börjar lördag morgon. Ingen vila ingen ro hos svärföräldrarna med hunden Ruben. Klockan sex på morgonen sätts TV:n på med testbilden, Ruben som har en viss överenergi (sover aldrig) flämtar utanför sovrumsdörren och vill att alla ska vakna.


I en flytt får alla lite olika roller. Sammanfattning:

Anita: vaktade släpvagnarna på gågatan, klagade över jämvikten och berömde sig själv, fiskade även efter att få sälja lite projektutbildningar...

Tommy: bar alla tunga saker, förklarade även hur man "hämtar ut" en Volvo V70

Johan: gjorde mer än vad vi alla hade förväntat oss... alibilöpningarna var som bortblåsta...någon baktanke?

Annika: vilade och oroade sig över familjen Krantz framfart och framfusighet...

Lisbeth (Annikas mamma): coach och städerska

Cissi: jojjo i trappan..., skapade en del oreda och viss irritation då jag packade ned en del saker som inte skulle packas ned...

Joakim:  tankspridd;... väl framme i Eslöv med släp, har Joakim glömt nyckeln till låset på släpvagnen. Det första han får göra är att gå in till grannen och låna en såg för att såga upp hänglåset... Väl i Kristianstad igen skulle Joakim lämna släpvagnarna, på väg hem kommer han på att han glömt filtarna i dem...Provocerande; "har ni inte kommit längre?" "Cissi, vad har du gjort egentligen?" Exhibitionist; väljer gärna att visa alla oss andra vilka röda fina kalsingar han har...

Malte & Ruben: stimmiga, flämtande, dreglande 40-kilos charmörer...

Pricken: skapade mest oro för alla oss andra som var rädda att trampa på henne eller att hon skulle springa ut i någon öppen dörr...


Huset i Eslöv var mycket fint och jag är säker på att de kommer att trivas utmärkt där! Lite avundssjuk är man..., men vår tur kommer väl också:)


image35

Tack & hej!
KRAM


Flyttkalas

Den här helgen ska vi hjälpa Johans bror Joakim att flytta, kalaset går från Kristianstad till Eslöv. Joakim har snart sett hela Skåne... under den tid jag har känt honom har han bott i Lund, Helsingborg, Malmö, Kristianstad och nu Eslöv.... rastlös?

Känner inte till Eslöv, googlade därför lite på samhället och hittade följande:
- det är Sveriges 70:e största tätort
- Johan Glans hemort
- Alice Timanders hemort
- Felix grundare, Herbert Felix hemort
- Tina Leijonbergs hemort
- blev i Hylands hörna utsedd till "Sveriges tråkigaste stad"
- Eslöv har i oktober varje år en bluesfestival
- namnet Eslöv betyder "åsbons arvegods"
- 17 000 invånare

Jag ser med stor förväntan fram emot att besöka Eslöv i helgen!


Tack & hej!
KRAM

Min vecka i stora staden

Anteckningar från veckan i Malmö...


Måndag:

Idag har vi haft redovisningar. Vi skulle var och en ha en lektion om 20 min. Jag hamnade i en grupp där vi var handelslärare och ellärare - enbart män. Jag får lov och erkänna att jag var grymt nervös inför min lektion, känslan av att sitta och bli bedömd av en lärare är inte kul, och jag känner nu ett visst medlidande för mina egna elever. Lektionen var nästan klyschigt planerad, där jag gjorde gruppövningar som var lite överdrivet pedagogiskt kopplat till kursmålen. Vad händer så när jag har min redovisning? De buffliga ellärarna börjar skratta, dock med glimten i ögat, åt min klichéartade lektion - som innehållsmässigt är precis vad pedagoglärarna vill att man ska göra... Kände mig som den där lilla plugghästen som fjäskar och gör allt för att läraren ska gilla mig.


Sen hade vi ellärarna som skulle ha sina lektioner. Män möter män i sandlådan skulle det kunna liknas vid. Alla har med sig olika kablar och verktyg, den ena mannen har med sig värre verktyg än den andre och de avbryter varandra i sina redovisningar för att testa och vara lite elaka mot varandra, och för att se vem som kan mest. Jag gäspar och blir mer och mer trött av deras samtal om Ohms lag, switchar, kirchhof m.m.... fattar nada.


Min mamma är på besök i Malmö för en shoppingtur och som socialt sällskap med mig. Medan jag satt i skolbänken har hon fart gata upp och gata ned i stan. På frågan om hon haft en trevlig eftermiddag fick jag en förklaring om hennes fikaförsök på eftermiddagen. Mamma ville ha en kopp kaffe. På fiket frågade de mamma om vad för kaffe hon ville ha, mamma svarade frågande - en vanlig slät kopp kaffe. Till svar fick hon att det serverade de inte här, istället fick mamma något väldigt skumt och smaklöst kaffe, enligt henne själv. Det är inte alltid lätt att komma från lilla Öland till storstaden...finns det flera typer av kaffe??


Mamma och jag har avslutat kvällen med ett restaurang- och pub besök. Mycket trevligt!




Tisdag:

Vi har idag varit på studiebesök på en skola specialiserad på elever med ADHD. Dagen ägnades åt diskussion och föreläsning med inriktning på elever som "behöver mer" - har särskilda behov. Det var inspirerande att ta del av skolans arbetssätt och bemötande av dessa elever.


En kille hade Tourettes syndrom, vilket innebär att man har tics, vokaliska eller motoriska. Killen led för tillfället av ticset att säga "hängbröst", inte nog med att detta kanske inte är ett helt socialt accepterat beteende - han måste säga det nio gånger. Det kallar jag handikapp. Stackars killen!


En annan person berättade om sin son som hade ADHD. Hon hade suttit och talat med sin son och hans kompis som också hade samma handikapp. Kompisen berättade om att han spelade badminton tre kvällar i veckan, fotboll två kvällar i veckan, tennis tre kvällar i veckan och simmade två kvällar i veckan. Föräldern kunde inte hålla sig för skrattet och frågade hur många kvällar hans veckade hade. Sonen började också skratta och sa till sin kompis, "vad dum du är, veckan har ju bara åtta dagar". Föräldern berättade detta med ett gott skratt, men ville ändå visa problematiken med det hela.


Det är som föräldern själv sa, lätt att ibland skratta åt eländet, men vilka särskilda behov en del individer har och vilken förståelse/hjälp de behöver från oss andra! Dagens lärdom, det är viktigt att i mötet med andra människor alltid bemöta - inte bedöma!


Jag var ikväll och åt mat med några kurskompisar, varav några är kockar. När vi går och äter vill kockarna gärna "välja" meny åt oss andra. Jag fick frågan om jag gillade stark mat - mitt självklara svar var ja! Jag är osäker på om jag gör det nu. Den verkliga frågan från dem borde istället ha varit, gillar du suuuuper stark mat som får svetten att komma fram, rösten att bli pipig och halsen supertorr? Mitt glas vin till maten sveptes mer eller mindre.... Men det var i alla fall gott!



Onsdag:

De pedagogiska diskussionerna fortsätter på skolan. Efter skolan tog jag bussen ut till Åsa som jag sov hos sista natten. På bussen träffar jag på en bekant, en gammal granne, tidigare nämnd i min blogg som Mr Perfect. Namnet klädde fortfarande. Alltid supersnyggt klädd, supertrevlig, bodde självklart superbra i stora staden... undrar var killens brister finns någonstans? Kvällen hos Åsa blev trevlig och lugn, där tacos och märkliga TV-program var inslaget under kvällen.


Torsdag:

Väl hemma i Växjö. Borta bra - men hemma bäst!!!



Tack & hej!

KRAM


Pedagogisk fortbildning

Den här veckan ska jag vara lärarstudent på Malö högskola. I fyra dagar ska vi tala om ämnesdidaktik och olika modeord som genusperspektiv, learning by doing, summativt och formativt lärande m.m. Jag läser i en klass där vi enbart är yrkeslärare, det är en grupp med diverse sorters människor. De flesta är troligtvis personer som jag aldrig annars hade umgåtts med, vilket gör att veckan alltid brukar bli rätt intressant då det brukar bli många märkliga diskussioner. Bland de närmaste jag brukar umgås med har vi; hårdrockaren, bonden, de pratglada kockarna från gotland, medialäraren som är superfeminist och mer ser ut som en man och två bygglärare som gärna berättar om att byggbranschen är het och manlig. I denna grupp med människor kan jag ibland känna att mitt yrkesval som handels/ekonomi-lärare nästan är lite torrt och tråkigt. De andra människorna har "talanger" inom sitt ämne och de sysslar mer eller mindre med sitt intresse, vilket jag tycker är grymt fascinerande och imponerande! Jag har svårt att påstå att lagerekonomi och branschkunskap (som jag undervisar i för tillfället) är mina intressen och att jag skulle ha någon särskild begåvning inom detta.

Visst är det märkligt, att vi intar olika roller inom olika grupper? Själv är jag utbildad civilekonom, i vissa sammanhang, när jag träffar före detta pluggkompisar känner jag nästan att jag måste försvara mitt yrkesval som handelslärare (då det indirekt har en sämre klang i deras syn, åtminstone uppfattar jag det så). När jag befinner mig i denna samling av människor i Malmö, känner jag att jag nästan måste be om ursäkt för mina 180 högskolepoäng, där det har en sämre klang ur deras syn... Det är svårt att alltid vara sig själv, framförallt när man inte riktigt vet vart man befinner sig själv.

Nu ska jag packa ihop min resväska inför en intressant och förhoppningsvis rolig vecka i Malmö. Mamma kommer också ned till Malmö imorgon där hon ska göra staden under tiden jag är på högskolan, för att vi sedan ska gå ut och äta tillsammans på kvällen. Det ska bli mycket trevligt!

Min blogg får klara sig utan nya inlägg till och med torsdag kväll då jag kommer hem och ska delge hur min vecka varit.

Ha en bra vecka!

Tack & hej!
KRAM

Fredagskväll med Unchained melody i öronen & Skrikegård i tanken

Måste bara säga att Unchained Melody är en helt underbar låt.... jag ryser i hela kroppen när jag hör den!!! Lägg er ned och lyssna på låten tillsammans med någon ni tycker väldigt mycket om!

Det blev inte som jag hade tänkt gällande TV:n... Jag placerades i sovrummet där det rådde Let´s Dance yra, medan Johan tog soffan för att se På spåret. Det blev en bra start på årets Let´s Dance, där jag fick en del att tänka på.. flickidolen Danny var intressant, Tilde Fröling ska man inte räkna bort, Lanefelt håller måttet, trots en lite tilltagen ålder.

Nu har Johan och jag åter möts i salongen för att tillsammans njuta av sporten på SVT. Plannja - "vårt " lag - har tydligen tappat.... hopp, Johan, hade ingen aning om att vi hade "vårt" basketlag...

Sport är viktigt, det är bra att hålla igång och vi blir pigga av det, men ibland kan jag undra om man inte blir lite tappad också. Såg förra helgen JVM finalen mellan Sverige och Kanada, där Wikegård var expertkommentator. Wikegård poängterade flera gånger "Skickligt säger jag!!", om att Sveriges tränare höll upp en grön skylt för byte av målvakt, istället för att veva med armen....mmm, det var ju verkligen skickligt att komma på en sådan klurig grej som en grön skylt för byte...

Kul kommentar från Zlatan om att han kommer få ännu en son, "män föder män"...

Ha en fortsatt trevlig kväll, det ska jag ha!

Tack & hej!
KRAM


Let´s Dance

Många timmar i veckan styr Johan över TV-utbudet hemma på Gamla Norr, med fotboll, tennis, golf och hockey... men idag är det min tur! För nu är det åter dags för en ny säsong av dansserien Let´s Dance. Många intressanta par till årets serie, till att börja med har Johan och jag våra två programledarfavoriter, min är David Helenius och Johans är Jessica Almenäs.

Jag kommer att heja lite extra på Tina Nordström och Tobias Karlsson i årets tävling. Tina är en kul och glad tjej, henne gillar jag och Tobias har visat prov på att vara en riktig hejare till dansare! Vinnare säger jag!

Övriga spännande deltagare att se...
... gympingprofilen Susan "Knip" Lanefelt ska åter visa sig i TV-rutan
... årets Peppe Eng kommer vi se i Uffe Larsson, hoppas han åker ut illa kvickt.
... TV-bonden Karl-Petter, verkar vara en kul skit.
... fiolspelerskan tillika tutt-lisa Lampenius kommer att svänga höfterna över dansgolvet
..."synas överallt"-Tilde Fröling ska visa hur dansmovesen ska tas..
...den pratglade speedwayföraren Rickardsson befinner sig på bortaplan och klär sig därför kanske i vit och gul huva, hoppas han inte känner sig bitter...

Min favoritmelodi Unchained Melody (Rightoeus Brothers) ska tyvärr spelas till Uffe Larssons dans... Hoppas han inte förstör "min" låt.

Övriga aktiviteter för kvällen är hämt av tahimat och städning, nu åker julen ut.... snyft.

Tack & hej!
KRAM

Underbart är kort

Stackars Växjö, 24 min sol under hela december månad... Det är ingen lysande statistik;) Johans ständiga önskemål om en flytt till kusten kanske inte är helt fel (ur ett vädermässigt perspektiv)! Var är alla årstidsväxlingarna? Just nu känns det som vi lever i ett klimat med tio plusgrader året om. Jag längtar efter sol & värme nu!

Om någon känner sig väldigt duktig på bokslutsdispositioner får ni gärna ringa mig ikväll.


Tack & hej!
KRAM



Ny design

Ombyte förnöjer som man brukar säga. Provar därför idag på en ny design av min blogg.

Ikväll är det dags att dela ut grammisstatyetterna. Jag hoppas att kvällens stora vinnare blir Sahara Hotnights!
image34

Tack & hej!
KRAM

11 km... ack så dumt.

Skrev igår om min irritation och besvikelse. Den hade sin förklaring i en fortkörning från igår. Hade precis lämnat min arbetsplats för att bege mig hemåt. Jag körde ut på väg 23, och börjar gasa upp mot 90, men så märker jag att det står en liten polis i skymningen och mäter hastigheten mot mig. FAN! Förstår i det ögonblicket att det inte är 90 här, utan 70. Blir snart därefter stoppad och får böta 2000 kr för att jag körde i 81 km på 70-väg. Så nu ställer jag mig i gruppen med övriga 135 000 svenska fartsyndare per år. Roligare kan man ha... Det något komiska i det hela är att jag var halvkrasslig igår och funderade på att stanna hemma från jobbet, men så diskuterade jag att det är för dyrt att vara hemma för att bara vara halvkrasslig...  Det hade varit betydligt billigare att stanna hemma igår!

Visst jag har varit en syndare och kört för fort, det är fult. Jag anser absolut att man ska hålla sig till givna hastighetsgränser. Men att stå och mäta hastigheten par hundra meter från en 90 skylt, det är inte helt schysst... Hade varit mer förståligt om polisen stått i andra riktningen och mätt mot bilarna som ska sakta ned för att de kommer till 70.

I och med att jag var helt ovetande om att det rådde 70 på denna aktuella sträcka (och som jag hörde idag inte var så länge sedan en 90 sträcka), så är jag ändå glad att jag inte körde 20 km för fort, för då ryker kortet... Det hade varit irritation.

Positivit tänkande: mina 2000 kr går säkert till något mycket ändamålsenligt och bra i statskassan och jag lär vara extremt noga med att kolla rådande hastighetsgränser vart jag än kör i fortsättningen. Alla lärdomar är inte gratis...

Tack & hej!
KRAM

Irritation, ilska och besvikelse

Orden sammanfattar mina känslor nu. Förklaring kommer i bätte sinnesmod.

Tack & hej!
KRAM

Prosit eller "Hosit"

Idag är det inte mycket med mig. Åtminstone inte om jag frågar mig själv. Jag hostar, hostar, hostar och hostar... Mina lungor svider av smärta inför nästa hostning. Jag är inte direkt förkyld, så jag vill inte kalla mig för Prosit, men Hosit uppnår jag med råge!

image33
Kvällens TV utbud är inte av något större värde. Det blir Stjärnorna på slottet, där fokus riktas mot Arja ikväll. Enligt trailern lär vi få se stjärnorna basta, dricka sprit, tjoa och visa snopparna. Låter ju som en trevlig lördagsunderhållning.

Kvällen varvas med besök i tvättstugan. Mindre roligt. Jag smög ned med tvättkorgarna, IKEA-bagen, och kassarna fyllda med tvätt... det är lite pinsamt när man har så mycket tvätt. Men det är faktiskt ruskigt svårt att få tvättider i detta hus!

Hoppas ni har en trevlig trettondagsafton, utan hosta och gigantiskt tvättberg!

Tack & hej!
KRAM

Curriculum Vitae - levnadsteckning eller lögn?

Har precis sett Underbar och älskad av alla, med Martina Haag. Hon spelar en skådespelerska som söker jobb och ljuger i sitt CV om att hon bland annat kan akrobatik. Det är ganska roligt det här med CV och ansökningsbrev. Mitt CV är absolut inte en lögn..., men det är kanske liiite tillspetsat på sina ställen... "En mycket social och öppen tjej"...mmm, vet egentligen inte om jag är sååå öppen av mig.... jag kan vara väldigt tyst tillsammans med nya människor. "God engelska", .... mmm, nja, jag får snarare tunghäfta. Men det låter ju fint i allafall!

Lyssnade igår till ett radioprogram där personer ringer in och förmedlar sin kärlek till någon de tycker om. En man ringde in och friade till sin sambo. Enormt pinsamt! Jag blir genererad bara jag lyssnar till det. Hade Johan gjort något sådant hade jag blivit vansinnig. Det var kanske något överdrivet beskrivet, men nej, jag hade inte gillat det. Inte för att mitt frieri till Johan för drygt ett år sedan i stugan, var av någon överdimensionell romantisk karaktär..., men det var definitivt bättre än genom radio!


Igårkväll var vi på middag hos Magnus & Petra i Kalmar. Trevligt och gott! Killarna hann gå igenom en del lumpar- och festminnen tillsammans. Lumpen är ett rätt intressant fenomen, som vi tjejer (jag) har lite svårt att sätta oss in i. Många killar (min man) blir nästintill lite lyriska vid tanken på sin utförda militärtjänst. Vad har jag missat? Kalla nätter i tält, mat på konservburk och en skarpladdad AK 5:a..., ja det låter ju riktigt spännande - eller var det så att du bara satt i en vaktkur Johan?


Idag har jag träffat min kompis Karin, hennes sambo Stefan och gullungen Maximilliam. Det är kul att träffa gamla komisar! Barn, hus och familjevardag.... tiderna har ändrats mycket sedan vi umgick som tajtats, då det mest diskuterades var helgens fest var och vem som kunde köpa ut. Men jag längtar inte tillbaka.... Det känns enormt skönt med välordnade middagar och mysiga hemmakvällar!

Tack & hej!
KRAM


Vart Tog Den Lilla Söta Flickan Vägen?

Sitter idag och pluggar. I bakgrunden hörs Dawsons Creek, med Katie Holmes som Joey, och en av huvudrollsinnehavarna. Så söt och gullig hon var då, det är hon i och för sig fortfarande! Men hur kan hon hänga ihop med Tom Cruise - inte för att han kanske inte skulle se bra ut, men för de märkliga tankarna och levnadssättet genom Scientologi rörelsen... Jag tycker i allafall Top Gun - Maverick är läskig...

Tack & hej!
KRAM

First day of the year!

Det blev ett hejdundrande trevligt kalas hos Selanders! Så idag mår man toppen..., eller som man förtjänar.


Vilken nyårsafton! Det märktes att det skulle bli en ordentlig skiva när det var full körsång till första melodin i sånghäftet vid förrätten. Det blev en fest med rejält högt i tak och roliga genomtänkta lekar. Det musikälskande värdparet bjöd på gitarr och sång med efterföljande frågor om artist, låt och en följdfråga. Uffe brukar i sina sånglekar alltid ha med en låt - århundradets låt. I och med att låten varit med på fyra tävlingar borde jag nu bara kunna plocka hem poängen. Med grym besvikelse missar jag återigen Led Zeppelin - Stairway to heaven, fan!


Övrigt att notera för kvällen är...

...familjen Selanders nya vinöppnare som kräver en teknisk instruktionsbok.

...jag borde läsa mer tantsnusk. Äntligen kom en lek som jag tänkte skulle passa mig utmärkt - tipspromenad om kändisskvaller. Men nej jag missade vad Posh & Becks tredje unge heter, vad Magdalena Graafs bok heter, som den fotbollsälskande maken jag har borde jag också ha kunnat att Ljungberg lirar i Westham för tillfället... Bättring Cissi! Borde kanske bli en prenumeration på Se & Hör 2008.

...Johan & Anders var kungar på dansgolvet...hajade dock inte riktigt den bakåtslängda slipsen? Morgonen började med att killarna sjöng Eloise...

...löparvana Frida förklarar för mig & Sara hur vi bör ladda inför Göteborgsvarvet. Träning tre dagar i veckan 7 - 10 km varje gång... Pust! Jag är andfådd redan nu. Som ovana löpare kommer vi också få springa i sista gruppen... det är bara att plocka konerna med sig...

...laxsnittarna var grymt goda!

...missade jag kaffet?

...Fridas & Kalles ledtrådar med tillhörande snapsar har satt sina spår idag...

...hemliga Arne var där och... vad hände sen?


Mycket trevlig, välordnad fest! Tack Selanders!


Våra nattgäster har nu åkt hem och jag ligger här med maken och tittar på Arsenal - West Ham.


Tack & hej!

KRAM


RSS 2.0