Smart uppfinnig

Greta är lite förkyld, stackarn. Så synd om de små när de inte kan snyta sig. Jag har köpt en sån där sak på Apoteket som jag suger ut hennes snor med. En rätt snuskig, men smart uppfinning. Som väl är, så är det givetvis ett filter som fångar upp hennes snor... vilket jag inte riktigt förstod då jag köpte den och såg väldigt skeptisk ut på apoteksdamen som instruerade mig hur jag skulle gå tillväga...

Greta tycker dock inte denna lilla nässug är så mysig, och undrar nog vad det är för tokerier hennes mamma sysslar med.

Nedräkningen har börjat & Carpe diem

Så var det första advent. Tänt i alla hem & hus. Ljusslingor som pryder vart och annat hus och trädgård. Förberedelse med julklappar, pyssel, bak och pynt.

I helgen har vi haft adventsfika * 2. På lördagen besökte Åsa, Per, Valter & Lily oss, och på söndagen kom Stefan, Ying & Anton. Mysigt! Lily och Greta är nästan exakt lika gamla, och har tillsammans redan avklarat sin första simkurs. Valter är 3,5 år och Anton 10 månader. Två charmiga busfrön i två olika åldrar. Känns som att vi just nu befinner oss i lugnet före stormen. Greta är än så länge en lugn liten goding som sitter och pular med sina leksaker. Men snart kommer hon börja krypa, utforska, och ta över våra liv på ett annat sätt. Märkligt nog längtar man ändå hela tiden framåt, vad ska hända här näst i hennes utveckling? Men jag tror det är viktigt att fånga dagen och njuta av där man just nu befinner sig. Summering av adeventsfika * 2: Träffa vänner för en fika, middag eller vad som är alltid trevligt och borde göras oftare!




Praktikanten är tillbaka i sin hemmiljö

Idag har vi haft delvis ombytta roller. Johan är krasslig och har varit hemma från jobbet, samtidigt som en del saker var tvugna att skötas på jobbet. Vem fik rycka in?, jo pratikant-Cissi. Inte för att det är en helt ovan miljö för mig..., men det är alltid intressant att möta ett gäng nya ungdomar. Idag var det ett gäng killar från elprogrammet. När man nu har varit ifrån "klassrumsmiljön" i nästan ett halvår så kom jag att fundera på en del saker.

Det första som slår mig är killarnas stil & hållning. Tre stycken sitter med ytterjacka, två stycken sitter med mössa, en har en stor blaffig keps, en ligger tvärs över skolbänken, en ligger över två stolar, tre stycken tittar och lyssnar till något på en mobiltelefon som de skrattar högt och ljudligt till. Det är första gången dom träffar mig. En ny person, som dom inte har en aning om vem det är, träder in i klassrummet. Om de kunde förstå vilket intryck de ger av sig själva? Självklart finns regler både på min och Johans skola om att keps och dylikt inte ska användas på lektionstid. Men det finns vissa regler som dessa, som jag fullkomligt struntar i, till "mina" elever brukar jag istället ironisera dem och göra dem medvetna om vad de signalerar, sen är det upp till dem själva...

Killarna är dock väldigt hyggliga och jag behöver bara påkalla uppmärksamheten så lyssnar de och är väldigt trevliga tillbaks. Men dagens skola är nog långt ifrån mina föräldrars, där läraren hade en naturlig auktoriär roll, som respekterades. Jag upplever min roll som lärare, att man ständigt får arbeta med sitt ledarskap. Ständigt måste man försöka jaga uppmärksamheten, det ställs krav både på retorik, humor, taktkänsla, kunskap, snabba beslut, rättvisa. Någon ledare är man minsann inte i elevernas ögon, bara för att man har titeln lärare.

Eleverna testar ständigt gränserna. En del gör det tydligt och öppet. Andra gör det som ögontjänare. Jag tror egentligen inte att det är någon större skillnad på elever och vuxna anställda. Vuxna gör många gånger samma sak som eleverna, fast kanske lite "smidigare" - men vilket är bäst att göra det "fula" öppet och synligt eller bakom ryggen. När man kommer in i skolans miljö upplever jag att allting sker med raka puckar. Genom elever får man en ständig feedback. Förklarar man något för eleverna som de inte förstår, får man till svar "fattar inte ett jävla skit av vad du säger... fan vad det här är tråkigt", med tydliga pustningar. Går man igenom samma sak, på samma otydliga vis för en vuxen grupp, så nickar alla lite mot dig och säger att de hänger med även fast de tänker precis samma sak som eleverna. Jag tror det är just därför jag trivs väldigt bra i skolmiljön. Jag får verkligen veta när jag gör något bra respektive dåligt, vilket i sin tur utvecklar mig!

Som jag tidigare skrivit har det senaste föräldralediga halvåret ägnats mycket till tankar, så också kring jobb. Vad vill jag syssla med? Ska jag prova något nytt? Men idag kände jag en längtan tillbaks. Klassrummet är min hemmiljö.







En månad kvar

30 ynka dagar kvar till julafton. Den här hösten har sprungit iväg. Ingen höstångest över mörkrets inbrott, dagarna har bara rullat förbi. Snart är Greta ett halvår, helt otroligt. För ett år sedan började vi berätta för omgivningen att vi väntade barn, och nu sitter lilla Greta här. Så mycket som kan hända under bara ett år. Förändringar som vänder allt upp och ned i ens tillvaro. Inte bara till det rent praktiska utan även tankemässigt. Jag kan inte påminna mig om att jag nånsin haft så här mycket tid att fundera på livet, vad är viktigt, vad är inte viktigt i livet, vad vill jag ägna mig åt, vad betyder mycket för mig, när blir jag glad, ledsen o.s.v. Mitt första halvår som mamma har betytt mycket för mig själv och min egen självbild.

Men innan året är slut och julen har firats så finns det en hel del roliga saker på kalendariet. Den "hemliga resan" närmar sig, där Jennie & Staffan ordnat en weekend med okänd destination. Familjen Selander ska också med på trippen. Sara och jag har många idéer om vart vi kan tänkas hamna, kan det vara en färja till Polen må tro?!! Sen ska jag givetvis fylla 27 år innan året är slut. Ok, födelsedagar betyder förvisso lite mindre för varje år..., men nog är det allt kul att bli firad! Ännu mera skoj återstår med Lille-jul hemma hos Sara & Uffe, adventsfika med Stefan, Ying & Anton och kanske Åsa, Per, Valter & Lily, babysim, fikastunder med bebbarna & mammorna, julpyssel, julmys på stan...... åh är inte december alldeles underbart!




Lyckad kväll?!

I två dagar har han pratat om denna kväll. Jag talar givetvis om Johan och Champions League. Rooth tipsade Johan om att streama matchen genom Viasat ondemand. Som vanligt när det rör det tekniska så får Johan inte riktigt till det. Senast han skulle streama en match, och jag samtidigt hade tjejkväll, fick tjejerna höra svordomarna hagla. Johan hade då säkrat med att kolla att allt skulle funka med TV:n. När matchen så började, krånglade internetanslutningen... Denna kväll hade Johan därför säkrat med att kolla att allt funkade med anslutningen, när så matchen började så krånglade givetvis anslutningen till TV:n. Svordomarna haglade. Vilket slutade med att Johan skulle se matchen vid datorn. Efter en stund ville han introducera Greta för matchen och tog upp henne i knät, varvid hon knäppte bort matchen, som man tydligen inte kan få upp igen (såvida man inte vill betala igen för den). En toppenkväll i familjen.

Vaccinerad... till slut.

Duggregn & allmänt skitväder. Framme vid Skogslyckan för att vaccinera mig, kommer då på den geniala tanken att jag borde nog ha plånboken med mig så att jag kan identifiera mig. Hem igen. Tillbaka och får då en kölapp med uppmaningen om ca en timmas väntetid. Hem igen. Promenad med Malte. Hem och lämna Malte. Tillbaka till Skogslyckan och blir äntligen vaccinerad. Ibland tar saker och ting längre tid än vad man räknar med...




Husägare

Idag har jag blivit gammal. Vaknade som 26 år, men går och lägger mig som en 35-åring. Köpa hus innebär en stooor mognadsfaktor. Nu är jag verkligen gammal. VVV. Villa, Volvo, vovve. Uppfyllt. Barn, stugägare, gift, pensionssparar. Herre gud, vart ska detta sluta?

Det blev inte min drömvilla från 20-talet i city med vackra kakelugnar. Några drömmar ska man väl spara inför framtiden... Men en fin, praktisk villa i ett barnvänligt område. Det känns mycket bra och vi är jätte glada!

Nedan syns lite bilder som jag försökt fota av från visningsmaterialet...

Greta & kompisarna

Det här är Greta och hennes vänner som hon träffar ett par dagar i veckan!

Ebba, Nellie, Greta, Emilian, Elly & Amanda. Jag vet inte hur mycket bebbarna gillade denna lilla fotostund, men mammorna hade kul.... haha!

Greta gillar verkligen att träffa sina kompisar!

Kusinbesök

Helgen har tillbringats hos Gretas kusiner i Eslöv. Det har blivit mycket bus, gos och god mat.

Här ser vi superkocken Joakim in action.

Brödralikheter som kan sammanfattas:
- Gillar MTV-serier som The Hills
- Älskar att busa med AK (min svärmor)
- Hörs & syns mest hela tiden

Tack för en mycket trevlig helg!!

Skitdag med fint avslut

Regnet vräker ned. Ut ska man med hund & barnvagn. Kånka upp och nedför trappan. Blött, geggigt, svettigt. Tvätta*2, hänga upp tvätt *2, plocka ur diskmaskin, duscha Malte, laga mat, damma, dammsuga, sortera och leta efter viktiga papper. Sysslor som suger en grå novemberdag. Var är du sol, som ska ge oss energi?

Tur att dagen avslutas hemma hos Hanna, då blir det allt annat än grått när man ska fira en 29-åring!


En föräldraledig dag

7.45 Vaknar... och myser med Greta (fattar inte hur jag i fyra år orkat stiga upp vid 5.30 och pendlat till jobbet)
8.15 Greta får gröt. Jag sätter på datorn. Mix Megapol ljuder i köket.
8.35 Greta görs i ordning för dagen och får på sig prickiga tjejkläder.
8.45 Jag äter fil, läser SMP, Greta pratar med något gosedjur.
9.15 Jag duschar, Greta leker utanför duschen och tycker det är roligt när jag sprutar vattnet på glaset mot henne, ikläder mig mysdress.
9.45 Promenad. Grått, trist, rätt skönt väder ändå, avslutar promenaden med två varv på kyrkogården, fråga mig inte varför, men det är rätt fint där.
10.45 Hemma, Greta vaknar. Äter min fortsättning på frukosten, en macka. Lek med Greta, koll på datorn, och Efter tio med Malou på TV.
11.30 Johan kommer hem och säger hej och tar sig en macka.
11.45 Greta äter morotspuré.
12.00 Plockar, tvättar, donar, leker med Greta
13.00 Somnar en stund med Greta i soffan.
13.45 Leker med barnen
14.45 Promenad runt simhallen och Öster.
15.45 Hemma, ger Greta mat.
16.15 Lagar mat, lite inspirerad av gårdagens fynd av recept från Wahlgrens..
17.10 Johan kommer hem!
17.15 Äter middag tillsammans. Alltid med tända ljus.
17.45 Diskar, plockar, donar. Johan leker med Greta.
18.30 Promenad med hela familjen, ner på stan, förbi ICA Supermarket.
19.15 Hemma, Greta äter gröt, ser Halv åtta hos mig.
20.00 Leker med Greta & Malte, pratar i telefon, ser Äntligen hemma.
21.00 Ser Andra avenyn.
21.45 Plockar, donar.
22.15 Sitter vid datorn, äter en tallrik fil, Johan förbereder Greta för mat och tar på henne en pyjamas.
22.45 Greta äter mat och somnar därefter.
Trolig fortsättning
23.15 Johan & jag gör oss redo för sängen.



Smaskens från oväntat håll

Ja, dom syns överallt. De hörs överallt. De är alltid klämkäckt glada. Ska liksom vara med överallt. Vi stör oss, blir irriterade och driver om dem. Jag talar om Wahlgrens-klanen.

Men nu har jag bestämt mig för att vi ska ha Wahlgrenstema i familjen Krantz den närmaste veckan! Inte gällande musik, utan mat. Jag har nämligen tagit del av några helt fantastiska recept från familjen Wahlgren. Så smarrigt! Jag kanske kommer bli Wahlgren-frälst...

Mammorna och den eviga ungdomen

Ebba, Elly, Nellie, Amanda och Emilian med mammor har idag besökt Greta & mig. Vi träffades på en spädbarnsmassagekurs och ses nu varje måndag hemma hos varandra och på torsdagar går vi på förskolan tillsammans. Det märks att barnen alltmer uppskattar varandra, vilket är superskoj att se! Greta blev strålande glad när hon fick besök!

Igår blev jag 1 327kr fattigare, på något som jag egentligen är lite emot. Det gäller homeparty. Tillställningar där man känner sig nästintill lite tvungen att handla, sådant som man inte innan visste att man behövde. Men till underbara Sara kunde jag givetvis inte säga nej. Det gällde Mary Kay. Sara, Jennie och jag fick genomgång av hudvårdsprodukter och smink i flera timmar av duktiga Jessica. Helt fantastiskt kul! Vi blev som 14 år igen och helt uppslukade i effekterna som krämerna och sminket gav! Jag blev som en prinsessa i ansiktet! Så med min beställning ska jag genom Mary Kay hålla mig evigt ung. Det är nu slut med tvål & vatten och 3-minuterssmink för mig. Nu ska jag ockupera badrummet och förbli 26 år både i sinne & utseende!

Första advent närmar sig...

... därmed också planeringen för varje fönster i sitt lilla hem. I år ska det nog införskaffas i en ny adventsljusstake till köket i form av en båge i vitt trä:

En fredag

Idag har Greta och jag strosat på stan och tagit en lunch på Coretto. Inhandlat blev en röd fleeceoverall från Polarn o pyret och en vätska att tvätta sina silversmycken i från Soho.

Personalen på Soho är verkligen roliga, de ska alltid överlämna påsen på samma sida av disken som kunden står på. Det ska kännas speciellt att handla på Soho, även om det så bara är silverrengöringsmedel.

Mitt fredagsmys.
Flickorna i familjen.
Gretas konstverk från förskolan igår.
Leka med klossar är kul.

Nej tack

Dokusåpan om Ullared slår tittarrekord, och visst är det ett sant nöje att följa de anställda och kunderna? Det är inte bara ett glatt skratt man bjuds på! 

Men att besöka Ullared? Med risk för att få flera av mina vänner emot mig, men jag tror ändå ni vet vad jag tycker, så måste jag säga nej tack. Det handlar inte om att jag är för "snobbig" av mig för att handla där, det handlar om upplägget av butik. Jag gillar inte stora butiker med mängder av varor tryckta på varandra och fullt med folk. Jag får panik! Därav handlar jag ytterst sällan på butiker som Maxi, HM, Gina Tricot m.fl. Det är helt enkelt för stort, för rörigt, för mycket folk. Folk som slänger sig över saker, saker som ligger huller om buller, köer, folk som går rakt in i dig.... irritationen och värmen stiger inombords och jag längtar bara tills jag kommer ut! Nej fy, usch och tvi!

Johan vill till helgen åka till Kosta...., ja ni förstår min tanke.























Babysim

Igår var det avslutning på Gretas första simkurs. Men vi ska snart fortsätta med "sång i vattnet", då träffas vi och leker o sjunger i vattnet, mysigt! Sen blir det kurs två efter jul. Blir nog simborgarmärket till 1-årsdagen... Jag vill att Greta ska älska vattnet lika mycket som mig, tyvärr gillar hon inte att dyka...

Men upptäckte idag att Greta gillar något som jag älskar! Jag lyssnade till en CD med filmmusik, och när den helt underbara Take my breath away från Top Gun spelades, började hon högljutt sjunga med ett strålande leende. Vi har nu en gemensam favvo-sång! Ska visa henne filmen om några år...

Lika som bär


Erik Hamrén        Ulla-Bella sekreterare

 


Back in town

Nästan två veckor har tillbringats på ett blåsigt Öland, varvat med några dagar i stugan och några dagar hos föräldrarna. Min uppdatering av bloggen har på grund av denna lilla tripp kommit av sig...., men nu är min vardag i Smålands metropol Växjö tillbaka. Det har varit kul med lite miljöombyte och att bli ompysslad av sina goa föräldrar!

Nedan lite bilder på Johan som sitter o jobbar i stugan, barnen som tagit mormor o morfars säng och promenader...


Idag har vi promenerat två längre turer.
Promenad 1: alldeles för kallt klädd, Malte måste markera överallt för att visa att han är tillbaks och regerar på området, jag är irriterad
Promenad 2: alldeles för varmt klädd, vilket innebär att ju längre promenaden fortgår så stiger också värmen ännu mer, jag är irriterad
Slutsats: ingen bra dag för promenad

För övrigt har vi idag varit hemma hos Sofia och Nellie och fikat tillsammans med de andra mammorna & barnen. Smarrig chokladkaka, prat om puréer, bilbarnstolar, babysim, boende och allmänt kvitter, sen blev det dags att bege sig hem till hunden.

Julen närmar sig med stormsteg, och det börjar bli dags att fundera över julklappar. Vi frågade gammelfarmor igår vad hon önskade sig i julklapp. Vi fick ett svar vi inte riktigt hade väntat oss av en 85-åring. Elsa önskade sig en CD-skiva, med den bestämda uppmaningen att det inte fick vara något med Christer Sjögren, men gärna Winnerbäck! Cool dam. För övrigt kan sägas att Elsa dissar Dansbandskampen och hissar Idol.

Greta pratar väldigt mycket om dagarna, men låter mest som en högljudd skrikig kråka... Tänk om hon blir morgondagens Janice (Vänner)...

Fotbollsgala, plock i hemmet & mys med familjen kvarstår av dagen.


Höst på Öland/i Kalmar

Sedan nästan en vecka tillbaka befinner jag mig på Öland. Dagarna har mest varit ett långt födelsedagskalas för min man. Kompisar, Johans familj, min familj, familjerna tillsammans.... alla har vi firat Johans 30 år, men nu är det slutfirat! Jag tackar å Johans vägnar för allt fint uppvaktande som han har fått!

Johan for tillbaks till Växjö igår, men jag valde och stanna kvar här en stund. Idag har jag besökt min gamla gymnasiekompis Karin och hennes sambo Stefan och deras guldklimpar Evelina & Maximilliam. Roligt & trevligt besök, där jag skämdes bort med god mat och fika.

Lite bilder från veckan:
Malte är nöjd med att vara på Öland.
Åsa & Anders är på besök i stugan. Åsa med Greta i famnen. 
Stolt gammelfarmor & Greta.
Greta har tagit sig ett bad.
Evelina & Greta tittar in varandra, medan Maximilliam leker med Rorri racerbil.
Maximilliam lyser upp!

RSS 2.0