Kulturell gestaltning och betydelse

Jag satt idag på morgonen och lyssnade på radion. Två saker belystes, sista delen i serien Kungamordet och Livsmedelsverket ja-sägande av alkohol till ammande kvinnor.


Igår var alltså sista delen av den spännande serien Kungamordet. Äntligen fick Gert tillbaka all skit som han själv bidragit med i livet! För er som missat denna serie kan jag kortfattat förklara att den handlat om en högt uppsatt politiker som är hustrumisshandlare. Vi har även fått följa den unga turkiska Yasemin som jobbar inom politiken och har en familj som lovat bort henne till en turkisk man. Yasemin blir misshandlad av sin familj då de anser att hon vanhedrat sin familj. Det intressanta är den kulturella gestaltning som görs i serien. Vi möter alltså två misshandlade kvinnor. När vi ser till den utländska Yasemin så beskrivs misshandeln som en kulturellt betingad sak. Det är så muslimer är - de förnedrar kvinnorna och misshandlar dem. Medan om vi ser till den svenska Gert som misshandlar sin hustru, där förklaras det miserabla beteendet genom personliga störningar - det är inte den svenska vanliga mannen som har detta beteende. Är det inte märkligt att i många serier och filmer så beskrivs utlänningar på ett kulturellt negativt vis och man drar en kam över alla, medan ett negativt svenskt beteende förklaras på individnivå.


I många år har alkohol helt avråtts för ammande kvinnor, och de flesta ser förmodligen rött om man tänker alkohol och en ammande kvinna - om vi ser till oss svenskar, ja! Idag har Livsmedelsverket gått ut med att det är ok för ammande kvinnor att dricka 2-3 glas vin per vecka. Frågan är hur väl dessa teorier och förespråkande om vad som inte bör och bör ätas är kulturellt betingat? I USA rekommenderas ammande kvinnor att inte få i sig så mycket koffein, men i det kaffedrickande Sverige finns mer vaga rekommendationer kring detta. I de mer sydländska länderna som har en större vinkonsumtion, är rekommendationerna kring alkoholkonsumtion betydligt vagare än i Sverige. Så återigen - vilken betydelse har kulturen? Har kulturen makt över forskningen?


Snart är det avspark inför en, i min mans ögon, mycket viktig match. Det gäller alltså Champions League matchen Inter-Liverpool. Familjen Krantz kommer att hålla på Inter, men kom ihåg;

                     

"You never walk alone"

(Ni kan ju gissa vem som var initiativtagaren till de sista två meningarna i dagens blogg... det blir klurigt för vissa när man är både Liverpool-fan och Zlatan-fan...)
image67


Trevlig afton!


Tack & hej!

KRAM


Kommentarer
Postat av: J Krantz

Kärleken till Zlatan är dock överordnat allt annat (givetvis bortsett från
min kära fru)

2008-03-12 @ 14:58:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0