Kollektiva föreställningar med Pavlovs hundar

Veckan inleddes med en trevlig konferensresa till Åhus med jobbet! Sådana här tillställningar innebär givetvis att humöret är på topp, och då följer också ett visst typ av intressant beteende. Vi skrattar högt och ljudligt, till saker som vi i en annan miljö knappt hade höjt mungipan åt och vi är polare med alla! Det är den "godaste" maten, "bästa" föreläsaren, "fantastiska" lekar....  o.s.v... Alla är lite extra klämchecka och glada, vilket sprider sig som ringar på vattnet och skapar en glädjefull och skön stämning!

Lika snabbt kan dessa kollektiva föreställningar tyvärr vända. Tillbaka på jobbet och läsåret har startat lite struligare än vanligt på grund av diverse saker. Nu har den positiva kollektiva föreställningen bytts ut mot en så negativ inställning det om möjligt kan vara. "Katastrof", "förskräckligt"... är ord som nu används... och de sprids som löpeld genom huset, som hetsas av varandra. Genom att bara höra orden, ljudnivån och tonen kan man snarare tro att arbetsplatsen drabbats av en extremt farlig epidemi och att det är katastrofläge som gäller.  

Under denna vecka har vi haft flertalet möten med hela arbetskåren, och det är synnerligen intressant att bevittna dessa kollektiva skådespel som är i yttligheterna av varandra. Slutsatsen är att kollektivet har en stor inverkan på varandra.

Frågan är då, hur man skapar och bibehåller en god stämning. Skulle man i organisationssammanhang kunna använda sig av Pavlovs hundar och finna den klassiska betingningen? På konferensresor får man mycket mat, och fika... vilket skulle kunna ses som ett naturligt betingat stimuli som i sin tur skapar förnöjdsamhet - en obetingad respons.  Genom att använda mycket mat som stimuli, skulle man enligt min vetenskapliga skådning kunna skapa en god stämning. Detta lär vi oss snabbt och anpassar oss till. Genom att efter en tid sätta in ett betingat stimuli före maten, som exempelvis "mindre gynnsam information om organisationen" före maten, så har vi medarbetare genom den klassiska betingningen "lärt" oss att snart följs detta av en god stämning....

Kanske har det blivit för mycket vin ikväll.


Kommentarer
Postat av: Jan Gustafsson

Det räcker med en väldigt trevlig kollega som stimuli.

2008-08-19 @ 22:14:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0